lördag 7 februari 2009

Dissa mindfulness

Om mindfulness tycker jag inte. Medveten närvaro som det kallas på svenska. Vad är det för bullshit?

Inte titta bakåt, inte titta framåt. Bara vara här och nu och njuta av att vara så himla medveten om sig själv och nuuuuuet. Men hallå, vad hände med lite hederligt kaffedrickande med samtal över bordet? Med att ligga på soffan och slöa lite grann?

Är det inte en belastning och stressor att behöva vara så himla medveten och närvarande och minsann fokusera på det och förstå allt?

Vad hände med att tänka själv och att inte allt ska ha ett namn och en diagnos och en metod och någon som ska tala om hur man ska göra?

Och om man inte tar med sig det som varit och har någon framtidsvision så faller vi lätt för hedonismen och ska inte behöva kämpa det minsta lilla utan bara maximera vår lust, och ansvarslöshet?, hela tiden.

Ha lite tråkigt, gör inte så mycket och så tänk lite på det som var och det som kanske kommer. Ta det lugnt, livet behöver inte etiketteras och inte du heller.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det presenteras på så många sätt men om du kollar Nilsonnes definition kanske du inte skulle vara lika skeptisk. Det handlar inte om etiketter och diagnoser men medveten närvaro kan sannerligen underlätta vid vissa outhärdliga tillstånd, och många har haft mycket god nytta av det.

Anonym sa...

Att vara medveten i nuet kan minimera ångest eftersom man kan lära sig hantera den, t.ex. att spindeln inte kommer sluka dig levande utan att det bara kittlas lite när den kryper på armen. Eller att publiken skulle vilja krossa mig med kommentarer efter mitt föredrag är ganska sällsynt.

Istället för att låta hjärnan skapa automatiska modeller och nästan rent lögnaktigt påstå att farliga saker kommer att hända så stannar vi upp och tänker på våra fysiska handlingar. Sen att tankarna är som dom är går inte göra så mycket åt men att finna metoder för att förstå ens beteende och aktivt jobba för att ändra detta är bra.

Sen finns det ju en mer fundametalistisk mindfulness från olika religioner där många av dessa vill att man totalt ska "tömma" hjärnan på allt. Detta ser jag som farligt eftersom det ganska snart ger upphov till hallucinationer. Man har ju testat detta genom att låta personer lägga sig i totalt stimulifria miljöer, det gick inte lång tid innan de nästan vart tokiga. Inget jag förespråkar.

Nilsonne är bra btw.