onsdag 26 december 2012

Den tionde julbouillabaissen

Åter från Halmstad, packat upp, plockat undan adventsstakarna.

I söndags åt vi för tionde gången bouillabaisse på lillejulafton. Då för tio år sedan tyckte jag att det var skönt att inleda julen med en god fisksoppa med apelsin och saffran och vitt vin därtill. Det tycker jag fortfarande. Nu är det en fin tradition. Och jag är inte alls trött på julmaten.

På julafton åt vi en liten jullunch när pojkarna kom, julskinkan var riktigt fin i år. På kvällen åt mamma, pappa och jag laxinlindad avokadomousse till förrätt, därefter anka och rödkål, rostade rotsaker, grönkålssallad och goda rödvinet till, och till efterrätt en frukttallrik och goda vita vinet. Till klapparna några chokladbitar och kaffe.

På juldagen baxade vi fram jullunchen i fyra steg: sillar och lax och röra till det, sen skinka, chark, pappas småbiffar samt konjaksrörda leverpastejen med svamp, så ostar och slutligen apelsinsallad. Valnötssnapsen var nog bäst. Kaffet kom med UB:s marsipan. Flera hundpromenader gjorde gott för välbefinnandet.

Idag på annandagslunchen blev det lax och ål till förrätt, därefter hare och ljuvlig sås och rostade rotsaker samt glass med fruktsallad till efterrätt.

Nu är det skönt att julen är över men låt den komma även nästa år!

God fortsättningskram!
Sofie

Inga kommentarer: