tisdag 31 mars 2009

Det osynliga våldet?

Det är så mycket som försiggår bakom dörrar och gardiner. De extrema exemplen får uppmärksamhet och vi kan knappt ta till oss dem, så som "fritzl-typerna". Sedan är det som sker i ditt hus, hos din granne, i ditt område, hos "vem som helst", som jag läser om i Sydis idag. Jag inser hur tacksam jag är över att jag "lyckats välja" män som inte slår. Män som är schyssta och vanliga. Men det visste jag ju inte. Och kunde jag inte lika gärna råkat välja en "schysst och vanlig" kille som slog? Och ändå inte "vem som helst". Alla slår inte. En del är "smartare" än så och misshandlar psykiskt. Verbalt våld, tyst hån, tystnad, lögner, tyst bestraffning, blickar, bedrägerier, tysta hot, manipulationer osv. Till slut kan rädslan var lika stor, och paralyserande, som för att få ett fysiskt slag. Där har jag också för det mesta haft "tur" men hur kan man i förväg veta det? För det tysta och osynliga våldet är inte olagligt som det fysiska våldet?! Det våldet kan också pågå i många år. Män och kvinnor som behöver hjälp. Män och kvinnor som förövare - och som offer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ligger i allas ansvar att reagera OCH agera när de uppmärksammar att något man står nära ( eller någon okänd) far illa. Att folk vågar opponera sig mot de män som hotar sina kvinnor och som kränker dem, inte bara fysiskt utan också dem som kränker partnern verbalt! Det är visst olagligt att hota att döda någon även om man inte gör det (inte än iaf...) . Och en hånfull, nedtryckande jargong gentemot sin flickvän där man kallar henne för "luder", odåga m.m, det borde alla ställa upp på är utom all kritik! Tycker att alla ska se sig om omkring och tänka efter hur har deras närstående det hemma? Stötta dem som blir utsatta och bevisa att de är inte hjälplösa för man ska alltid finnas till där för dem som behöver det! Även för alla de små barn vars föräldrar "misshandlar" dem genom att hålla ihop " tills döden skiljer dem åt" och låter dem bevittna eländet.

Anonym sa...

Det våld som är mest osynligt i vårt samhälle är kvinnors våld mot män. Även kvinnors våld mot andra kvinnor, och mäns våld mot andra män är sånt som tystas ner, eftersom det inte passar in i feministernas påhittade världsbild att alla män slår kvinnor och att kvinnor alltid är offer. Om det nu vore så att det alltid är män som slår, hur kommer det sig att det är lika vanligt med partnervåld i homosexuella relationer?

Läs gärna vad en riktig journalist (en som granskar båda sidor och letar reda på fakta) kommit fram till: http://ingrid-carlqvist.blogspot.com/2009/03/fa-man-polisanmaler-en-misshandlade-fru.html