tisdag 10 augusti 2010

Proudly presenting: Roffes

Här kommer så receptet på Roffes, som ursprungligen hette något annat och är modifierat för att bli så gott som jag tycker det är:

Blanda
2 dl rågmjöl
1 dl kruskakli
1 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
2 rågade tsk salt
Skålla med
5 dl kokhett vatten
Rör om och låt stå 1-2 timmar.

Rör ut 25 g jäst i 2 dl ljummet vatten och häll över det skållade. Tillsätt 1 l dinkelmjöl (Berthe kvarns, ej fullkorn). Arbeta samman lätt. Strö max 1 dl mjöl över. Jäs under duk 1,5 timme.

Forma snabbt degen till en rulle, i det närmaste välta ihop till sprickfritt med lätta händer, 1-2 dl mjöl behövs. Lägg på pappersklädd plåt. Jäs 30 minuter. Pensla med 1 ägg och mycket sesamfrön, brödet ska vara helt täckt.

Grädda 15 minuter i 250 grader. Sänk därefter till 150 grader och grädda i 30 minuter. Låt svalna över natten på handdukstäckt galler, ingen handduk på brödet.

Räkost eller inget pålägg alls smakar utmärkt! Observera att brödet inte ska ätas pinfärskt/varmt.

Inga kommentarer: